פעילות גופנית
האם אי פעם שאלתם את עצמכם מה מניע אתכם בחייכם? רובכם ודאי תענו לשאלה זו – בית, ילדים, משפחה, עבודה, קריירה, זוגיות, חיי חברה וכסף… כל אלו מהווים גורמי הנעה עיקריים, ולכל אחד מהנושאים הללו חייבים למצוא זמן – בין מבחירה ובין מחוסר ברירה.
אלו מביניכם המסיימים בימים אלו שירות צבאי ויוצאים לדרך חדשה,
אלו מביניכם המשקיעים את כל מרצם בלימודים ואף מנסים להצטיין בהם,
אלו מביניכם המתמקדים בקריירה – אם בהשגת פרוייקטים גדולים ובשאיפה להצלחה בהם או התמקדות בהזדמנויות קריירה חדשות.
אלו מביניכם עם בן/בת זוג וילדים שאינם מרפים מהם לרגע – מקדישים את עצמכם לילדים, מלמדים אותם, מספרים להם סיפורים, משחקים איתם ומעניקים להם עד אין סוף אהבה…
כולנו מבינים ויודעים, שרוב האנשים נמצאים בו זמנית בכל כך הרבה מקומות בחיים ואינם יכולים להשקיע באופן טוטאלי רק בתחום אחד בכל פעם, וכך הפכה ה'להטוטנות' לחלק בלתי נפרד מחיינו, אנו מוצאים עצמנו מאלתרים ועושים 'שמיניות באויר', כדי לרצות ולתת מענה בכל המישורים.
על פי משרד הבריאות האמריקאי, 60% מאנשים מעל גיל 18 מדווחים כי אינם מוצאים זמן מספק לפעילות גופנית קבועה הנחוצה כל כך לתחזוק השוטף של הגוף. נרחיק לכת עוד קצת- 25% מהמבוגרים מדווחים על חוסר מוחלט בפעילות גופנית. מספרים אלו מדברים בעד עצמם.
תירוצים
כולנו מכירים אנשים שהספורט הוא חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום שלהם. אנו שומעים שיחות ודיבורים על כך סביבנו – החבר מספר שהוא רץ עשרה ק"מ כל בוקר, השכנה הצטרפה לקבוצת הליכה, העמית לעבודה 'מכור' לרכיבה על אופניים ואפילו אחת האמהות מהגן פצחה באימונים ל'טריאתלון'…
כמובן שמיד אנו מוצאים 'הסבר הגיוני' כיצד כל אחד מהם יכול להכניס בקלות את הספורט לשגרת חייו, שהרי – לאחת יש אופר השומרת לה כל הזמן על הילדים, השנייה בכלל לא עובדת, לאחרים יש המון כסף ולכן אין להם בעיה להיעזר במאמן אישי שלוש פעמים בשבוע וכו'.
ומה איתנו? כמובן, יש לנו את כל הסיבות 'מדוע אנחנו לא יכולים', בתחום הזה אנחנו מאוד יצירתיים – החל מ"אין לי זמן" ועד "העבודה תובענית מדי", ו"אני כל היום עסוק בלהסיע את הילדים לחוגים" וכמובן ש"זה ממש יקר" – ועוד כהנה וכהנה תירוצים מגוונים, ובינתיים עובר יום ועוד יום…
פעילות גופנית – חובה!
חברים, הגיע הזמן שנבין דבר חשוב – העבודה תובענית מדי, הילדים דורשים את שלהם, גם הבית, השעות הנוספות בעבודה מקשות, החוגים וההסעות, הכסף – אין לזה סוף. אך דבר אחד אנו יודעים – לכולנו אין ברירה, ולנו כסוכרתיים על אחת כמה וכמה אין את הפריבילגיה להסתתר מאחורי התירוצים. לנו זה ממש חשוב וחיוני. ההסתכלות שלנו כסוכרתיים היא על הסיבוכים העתידיים, והשעון שלנו מתקתק. אז מדוע אנחנו לוקחים אחריות על הכל- הילדים, הפרנסה, הבית – ולא על גופינו? על עתידנו ועתיד ילדינו?
הגוף שלנו אינו חסין ומובן מאליו, הוא דורש תחזוק, טיפול והרבה תשומת לב…
נכון שאנו, 'אנשי הסוכרת', מרגישים שאנו עסוקים כמו 'אנשי הייטק', עם כל המיכשור שלנו – מדי הסוכר והמשאבות למיניהם. ואכן, חלק ניכר מזמננו מוקדש, מכורח הנסיבות, לדקירות והזרקות, אך אין מנוס ואין ברירה – הגיע הזמן לדעת כי פעילות גופנית משפרת בהרבה את איכות חיינו.
לעשות את הצעד
למה זה לא מצליח לנו? למה אנחנו לא מתמידים? למה נכנס אלמנט הדחייה
של – עוד מעט, לא עכשיו, אחר כך, בערב, בבוקר, מחר, אחרי החגים…
ובסוף כלום לא קורה.
האמת היא, שבאמת מאד קשה למצוא זמן לעשות ולהתמיד בכל מה שחשוב בחיים. אנחנו מבינות את התסכול שכרוך בכך. היינו שם.
לאחר התחבטות ארוכה בנושאים אלו הבנו שהבחירה נתונה בידינו וקיבלנו החלטה מוצקה וברורה שאין מנוס מלהכניס פעילות גופנית לחיינו. הבנו שלבד זה קשה לנו ולכן הצטרפנו למכון כושר המתמחה בשילוב של ספורט וירידה במשקל. אצלנו, המטרה העיקרית הייתה שילוב בין ירידה במשקל וכושר. תוך כדי בניית תוכנית האימונים, לפתע הכול קרה. הקילוגרמים 'נשרו' מעלינו, הרגשנו טוב עם עצמנו ושידרנו זאת החוצה. המחמאות לא איחרו להגיע. והדבר החשוב ביותר – מבלי ששמנו לב, הספורט הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו. תוך זמן קצר, מהליכה עברנו לריצה ומריצה לאופניים, והנה מצאנו את עצמנו משתתפות ב'טריאתלון נשים'(!), ומתכננות להציב לעצמנו אתגרים ספורטיביים נוספים.
הצבת יעדים ומטרות
נשמע לכם קצת הזוי? גם לנו! ופה ההוכחה שלמרות האתגר הגדול – כל מה שדרוש כדי להיכנס לכושר זו מחויבות, תכנון והצבת מטרות ויעדים ריאליים, כאלה שאתם מאמינים שתוכלו לעמוד בהם. ולפני שניגשים להציב יעדים, רצוי להתחיל מלשאול את עצמכם מספר שאלות בסיסיות:
כיצד אתם רוצים שחייכם ייראו?
איך אתם רואים את עצמכם מבחינה פיזית?
איך אתם מדמיינים את הבריאות שלכם?
כמה אתם באמת רוצים את זה?
מה אתם מוכנים לעשות בשביל זה ?
איזה שינוי קטן אתם יכולים לערוך בחייכם, שיקרב אתכם למטרה זו?
אם התשובה לשאלה האחרונה היא להכניס פעילות גופנית קבועה לחייכם, בואו דמיינו איך תרגישו כשתהיו רזים יותר, שריריים, בריאים וקלילים?
וכשכל זה יתגשם תתפנו להקדיש מחשבה לתחומים הנוספים בחייכם, שמצב חדש זה בודאי ישפיע עליהם לטובה.
רק כשתקבלו החלטה אמיתית וכנה עם עצמכם תוכלו לגשת לצעד הקריטי הבא – קביעת יעדים ריאליים כאשר "ריאליים" היא מילת המפתח.
מכיוון שאי אפשר להתנתק משאר מחויבויות החיים הרבות בשביל מטרה חדשה זו, הצורך לשלב זאת עם הבית והעבודה והילדים ימשיך להיות קיים, ולכן המפתח להצלחה הוא קביעת יעדים ריאליים. חשבו על שינוי קטן אחד שאתם יכולים לעשות בסדר יומכם כדי לשלב גם את הספורט בתוכו. מימוש יעד זה, שיוביל לשינוי אפילו קטן, יוביל אחריו לשינוי נוסף עד שתשימו לב שאתם פתאום במקום אחר, מקום בריא יותר, מספק יותר, שלם יותר – ובמילים אחרות, "מאוזן יותר".
חשוב לזכור, שכל בחירה שאנו עושים בחיים כרוכה בויתור. למשל, אם החלטנו לקום פעמיים בשבוע מוקדם בבוקר כדי לעשות ספורט, הרי שויתרנו על שעות שינה יקרות.
לפניכם חמישה 'טיפים' על 'קצה המזלג', אשר יוכלו לעזור לכם לשמר גישה חיובית במה שנוגע להשגת המטרות שהצבתם לעצמכם לגבי פעילות גופנית .
1. הרשו לעצמכם לדמיין ולחלום
הקדישו מחשבה לאן אתם רוצים להגיע עם גופכם. דמיינו איך תיראו ואיך תרגישו בתוך הגוף הזה. חשבו על התגובות שתקבלו מהסביבה ועל הביטחון שיהיה לכם. אם קשה לכם לדמיין גוף אידיאלי של עצמכם – היעזרו בתמונה מהעיתון,תלו אותה במקום שתראו כל יום- הישארו ממוקדים במטרה.
2. הכוח שבתמיכה
הקיפו עצמכם באנשים השואפים להשגת כושר גופני. מועדוני ספורט ומכוני כושר הם מקור מצוין לאנשים כאלה. צרו לכם קבוצות תמיכה מבין החברים או מהמשפחה, שמבינים את הצורך בשינוי ויכולים להיות מקור תמיכה ועידוד דווקא במקומות בהם אתם יכולים להיות חלשים ולהישבר.
3. לאמץ גישה חיובית
אם אתם מטבעכם לא אופטימיסטים מושבעים ונוטים לראות את חצי כוס הריקה- התחילו לקרוא ספרים על חשיבה חיובית. (חנויות הספרים מלאות בכאלה).
קראו מאמרים על כושר גופני באינטרנט. לפתע תגלו כי אתם מתחילים להגדיר את חייכם במונחים חיוביים יותר. "בעיות" יהפכו ל"הזדמנויות" ו"קשיים" כבר יהיו "אתגרים".
4. דעו מתי הגיע הזמן לשינוי
אם חסרה בכם ההתלהבות לקראת האימון יכול להיות שאתם בשחיקה.
מחשבות אלו לעיתים מציפות כשיש צורך לעשות שינוי בשגרה. אולי הפסקה של יום יומיים ממכון הכושר תעזור או ארוחה אחת חלומית שלא לפי התפריט הרצוי…
5. ציינו את ההתקדמות שלכם
קשה להרגיש חיובי אם לא רואים תוצאות. ערכו מעקב מדידות אחר התקדמותכם, השקלו באופן קבוע, ערכו רישום מדוקדק של ההישגים, אך זכרו כי איש אינו מתקדם כל הזמן לאורך זמן. אם התאמנתם יותר מהשבוע הקודם, אתם בדרך הנכונה! אם היה שבוע "חלש", בחנו מה לא "עבד" ונסו ללמוד מזה לעתיד.
זכרו להביט קדימה ולא להתעכב על העבר!
ולסיום כדאי תמיד לזכור :
ישנם אנשים שחיים בעולם של פנטזיה וחלום,
ישנם אנשים שרואים כל הזמן מנגד עיניהם את המציאות,
וישנם את אלו שמשכילים להפוך את הפנטזיה והחלום למציאות.
מאת רותי לרון ומיכל שופמן
מאמנות לאורח חיים בריא