3 עקרונות להצבת מטרות בדרך אל האושר

הרבה נכתב על האושר ועל הדרכים להשיגו. מחקר האושר שמובילה אותו הפסיכולוגיה החיובית מצדד בעמדה כי אושר קשור יותר לחוויה סובייקטיבית פנימית מאשר למצב סוציו- אקונומי מה שהופך את הנטייה שלנו לחשוב כי נהיה מאושרים יותר כאשר יהיה לנו הכל למוטלת בספק.

מחקרים מראים כי חיי שפע ורווחה עשויים לייצר סוג של "מצוקת שפע" המורכבת מחוסר מוטיבציה ושעמום. באופן פרדוקסלי, אחד התנאים לאושר הוא דווקא שלא יהיה לנו הכל, שיהיה לנו לאן לשאוף.

עלינו להיות מודעים לכך כי כאשר המטרות שלנו יוגשמו לא בהכרח נהיה מאושרים יותר מאשר כאשר חתרנו אליהן. לפיכך, אדם המתקרב להגשמת מטרותיו צריך לחשוב על מטרות חדשות.

מועדים סימליים כמו ראש השנה מספקים מוטיבציה נוספת להצבת מטרות לשנה החדשה. איך מנסחים מטרות אפקטיביות לשנה החדשה בתחום הבריאות ואיכות החיים ובכלל? להלן 3 עקרונות חשובים:

  1. חשבו קדימה ושאלו את עצמכם איך אתם רוצים שחייכם יראו בעוד מס' שנים קדימה (1-2)?. במידה ואתם חותרים לשיפור הרגלי הבריאות שלכם ראו את עצמכם כפי שהייתם רוצים להיות הן מבחינת התוצאה הסופית כמו משקל או מצב בריאותי רצוי והן מבחינת התנהגויות רצויות כמו פעילות גופנית קבועה או אכילה מאוזנת. וודאו כי השינוי הרצוי מיטיב הן עמכם והן עם אנשים נוספים סביבכם וכי השינוי מלהיב אתכם.
  2. שכתבו את התמונה המיטבית כמטרות ובססו אותן על ערכים החשובים לכם באופן אישי. לעיתים החברה או הסובבים מעריכים דברים שונים מאלו שאנו מעריכים. למשל יתכן שההורים או בני הזוג שלנו מעריכים ביטחון ויציבות ואילו אנו מעריכים חדשנות ויצירתיות. חשוב שנחתור להשגת מטרות המבוססות על מה שחשוב לנו ושהשגתן תסב לנו אושר ושלמות.
  3. נסחו את המטרות כיעדים "חכמים" SMART שהן ראשי התיבות באנגלית של: ספציפיים, מדידים, אטרקטיביים, ריאליים ומתוזמנים. למשל יעד ירידה במשקל של 15 ק"ג בשלושה חודשים הוא יעד לא ריאלי שעלול לגרום נזק הן בריאותי והן מנטלי ועדיף לקבוע יעד ריאלי יותר (5 ק"ג למשל). מומלץ להגדיר תאריך יעד, למשל: להוריד 3 ק"ג עד 1.12.12 וכמו כן חשוב לכלול יעדים התנהגותיים מדידים, למשל: הליכה במשך חצי שעה 5 פעמים בשבוע.

כתבו את היעדים ושמרו אותם קרוב אליכם כך שתוכלו מדי פעם לראות אותם. בכל סוף/תחילת שבוע צרו משימות קטנות וריאליות לשבוע הקרוב וכתבו אותם ביומן יחד עם שאר המשימות של עבודה, בית, ילדים.

באימון לבריאות המאמן מסייע ללקוח שלו להציב מטרות חכמות שיהיה אפשרי להצליח להשיגן ולהתמיד בהן לאורך זמן. בקורס אימון לבריאות נלמדות טכניקות להצבת מטרות נכונה בתחום הבריאות ואיכות החיים וכן כלים נוספים ליצירת שינוי מתמשך בתחום זה. לעיון בסילבוס הקורס "אימון בריאות" למאמנים ומטפלים היכנסו לכאן