20 כללים לתזונה נכונה
מאת ציפי בר, תזונאית הוליסטית
אם נושא התזונה הוא נושא כאוב עבורכם, דעו, אתם לא לבד.
ישנם הרבה מאד אנשים שחשים מבולבלים לגבי הרגלי האכילה שלהם.
להלן 20 טיפים מאת ציפי בר, תזונאית הוליסטית, שיסייעו לכם לעצב הרגלי אכילה נכונים:
- כבדו את הרעב. או חוסר הרעב שלכם. האם אתם אוכלים בדרך כלל בזמן או רק כשרעבים. אם אתם לא רעבים – אל תכריחו את עצמכם לאכול מנה גדולה.
- הישארו רגועים. אם אתם מרגישים שאתם לא מרוצים מהרגלי האכילה שלכם, אל תתענו. זה עלול להפוך למאבק פנימי. השתדלו להתייחס בנינוחות לעניין. כך קל יותר לפתור אותו.
- שימו עין על השעון. הימנעו מאכילת חטיפים או מיץ כשעה לפני זמן הארוחה. עדיף לבוא לשולחן רעב במידה, כך יש יותר סיכוי שתרצו לאכול בצורה מאוזנת.
- הנמיכו ציפיות. בתקופות שונות בחיים, ישנם גלים של רעב וגלים של שובע. ספקו לגוף את מה שהוא צריך כשהוא צריך. אל תרעבו כשאתם רעבים ואל תאכלו בכוח שכאין תיאבון. בסופו של דבר הכל יתאזן.
- הפחיתו קלוריות נוזליות. משקאות דלי שומן או מיצים טבעיים יכולים להיות מטעים. אם אתם צמאים שתו מים, הם מנקים את העור ומשאירים מקום לאכילה נכונה.
- התחילו בקטן. אם מבחר האוכל שלכם מצומצם, נסו פעם בשבוע משהו שאינו בתפריט הרגיל שלכם. תתפלאו כמה פעמים תמצאו דברים טעימים שלא ידעתם שתאהבו.
- צלחת נקיה ? אל תכריחו את עצמכם להשאיר צלחת נקייה. הפסיקו לאכול כאשר אתם שבעים
- הניחו לנושא הטעם. התחברו אל הצבע, הצורה, הריח והמרקם של האוכל – ופחות על אם זה טעים או לא. טעם נרכש ומשתנה.
- הקפידו על ארוחת בוקר וערב. מי אמר שהוא לא רעב בבוקר? ארוחת בוקר וערב חשובים לאיזון היום. אל תצאו מהבית על בטן ריקה ואל תלכו לישון רעבים.
- אוכל יכול להיות כיף. אם בא לכם לנשנש , במקום חטיפים משמינים ולא בריאים קחו קערת ירקות חתוכים. הכינו מטבל פשוט מגבינה לבנה עם בצל ירוק, פפריקה ומלח. זה טעים ולא משמין.
- גייסו את הילדים לעזרה. בסופר או במכולת, בקשו מהילדים לעזור לכם לבחור ירקות ופירות ומאכלים בריאים אחרים. אל תקנו דברים שאינכם רוצים שהילדים יאכלו. בבית, עודדו את הילדים לעזור לכם לחתוך ירקות, לערבב תבשילים או לערוך את השולחן.
- שמשו דוגמה. אם אתם תאכלו אוכל בריא ומגוון, יש יותר סיכוי תשפיעו על התפריט בבית.
- איכלו יחד איתם. הפכו כל ארוחה למשהו שאתם עושים ביחד. כך הארוחות יהפכו למשהו טוב שמצפים לו בשמחה במקום ל"הכרח". זה גם יאפשר לכולם להיות רגועים.
- מה שלא יודעים לא יזיק לכם. אם אתם נמנים על אלה ששונאים דברים, ומצליחים לייצר תרכובות מזון שמכילות הכל כש"לא רואים ולא מרגישים", לכו על זה! יש בריאות שכדאי לקבל.
- הפרד ומשול . אם אתם לא אוהבים שמערבבים לכם אוכל בצלחת, מרקמים, טעמים או סוגי מזון שונים, עזרו לסובבים להבין ואל תדחו את כל המנה.
- סדר יום קבוע. איכלו ארוחות וארוחות ביניים פחות או יותר באותן שעות כל יום. אם המטבח סגור בין הארוחות, יש יותר סיכוי שתקפידו על הרגלי אכילה נכונים ולא נשנוש מתמשך לאורך כל היום.
- הפחיתו הסחות דעת. כבו את הטלוויזיה בשעת הארוחות ואל תקראו או תסמסו בזמן האוכל. הסחות גורמות לכם לאכול הרבה מידי בדרך כלל.
- אל תצפו למנה אחרונה. לא רצוי לסיים ארוחה במשהו מתוק. זהו הרגל רע שקשה להיפטר ממנו. יש שעות ביניים לאוכל מתוק יותר. בארוחה התרכזו באוכל.
- צפו שינוי עם השנים. ככל שאתם מתבגרים, אתם נוטים להיות פחות בררניים בכל הנוגע לאוכל. יחד עם זאת, לכל אחד, גם לכם, יש העדפות אישיות. אף אחד לא מצפה מכם שתאהבו הכל.
- דעו מתי לחפש עזרה. אם אתם מרגישים אבודים, לא יודעים מה לאכול מתי, רעבים בשעות הלא נכונות ושבעים בזמן ארוחה, משהו מבולבל אצלכם. נסו להגיע לתזונאית לייעוץ. סדר והרגלים נכונים יכולים ללוות אתכם כל החיים.
מוזמנים לשתף בתגובות למטה לגבי איזה כלל אתם מוכנים לאמץ או להקפיד עליו יותר השבוע?
או אם יש לכם כללים נוספים …
אני בחרתי לשבוע הקרוב את כלל מס' 1 שתמיד ניתן ליישם יותר – לאכול כשאני רעבה, ולהפחית אכילה ללא רעב. באימון לבריאות אנו עובדים על כך רבות עם הלקוחות שלנו ובקורסי אימון בריאות של מדיקואצ' לומדים על אכילה ללא רעב ודרכי התמודדות עמה.
אשמח לשמוע מכם(-: וגם להגיב לדברים שתעלו…
בברכת שבוע רגוע ובריא,
מירב בית-און
לידיעתכם, לקוחות שקראו מאמר זה התעניינו גם במאמרים הבאים:
לרפא את מערכת היחסים שלנו עם הגוף
עקרונות לתזונה נבונה
בלחיצה על הקישור תוכלו להגיע למאמרים.
ציפי בר היא תזונאית ומנהלת את המרכז לחיים בריאים
סניפים: קריית ספר 13, חיפה, מרפאת מעגלים, פולג. גבעת אלה.
טלפון – 0775085006
www.zippybar.net
מומלץ להתעדכן בדף הפייסבוק שלה ולקבל מתכונים בריאים וטעימים.