11 כללים לביצוע והתמדה של שינוי בריא

כך תצליחו לעשות שינוי

חייבים להוריד עוד כמה ק"ג כדי ללבוש בגד ים? רוצים להתחיל לעשות ספורט או לאכול בריא? המאמנת לבריאות מירב בית־און מציגה: 11 טיפים מצוינים שיובילו אתכם להצלחה
ראיינה וערכה: אראלה טהרלב בן־שחר, מגזין מנטה, יוני 2013

כולנו יודעים שצריך לאכול הרבה פירות וירקות ולעקוף את הבורקס, לזרוק את הסיגריה ולמלא את הריאות באוויר צח מנשימות עמוקות, לקום מכורסת הטלוויזיה ולצאת להליכה. אז אנחנו יודעים, ועם זאת הכרס הציבורית טופחת, מפלס לחץ הדם והסוכר רק עולה והמתח גובר. למה? כי בין לדעת לעשות, יש מרחק.

שנים כינו את הגשר שעובר את המרחק הזה "כוח הרצון", ורוב האנשים יכלו להתחמק מהשינוי עם הסלוגן "לי אין הרבה כוח רצון". אבל בשנים האחרונות הפסיקו לדבר על כוח רצון כמו על כושר מולד, והתחילו ללמוד את הכללים שמסייעים לאנשים לעשות שינויים ולהתמיד בהם. מירב בית־און, מאמנת לבריאות ואיכות חיים ומנהלת של מדיקואצ', בית ספר לאימון בריאות, מספקת כמה כללים כאלה:

  1. אל תיחפזו לעשות שינוי: מסתבר שאנשים שבאמת מצליחים לאמץ תוכנית כושר, דיאטה או הפסקת עישון הם אלה שהקדישו זמן לחשיבה ולתכנון. וכמו תמיד בחיים, גם כאן מסתבר שאין באמת קיצורי דרך.
  2. לשאול "למה" זה להתחיל את השינוי: בניגוד למה שחושבים, השאלה למה לעשות שינוי אינה שאלה פילוסופית מיותרת, אלא שאלה בעלת חשיבות פרקטית. אנשים שעונים לעצמם על השאלה ל"למה" משתכנעים ברצון שלהם לעשות שינוי, והשכנוע הזה הוא הדלק של ההתמדה.
  3. תשובה כתובה עם נימוקים והדגמות: רשמו לכם את התשובות שלכם לשאלה "למה", נסחו תשובות קונקרטיות, אישיות ורגשיות. אל תסתפקו בתשובה "כי זה בריא". למשל: "אני רוצה להיות רזה כי אני רוצה שיסובבו אחרי את הראש", "אני רוצה להוריד לחץ דם כי אני לא רוצה לקבל שבץ ולגרור רגל", "אני רוצה להוריד את הסוכר כי אני רוצה לחיות בחתונה של הנכדים".
  4. התחילו לחיות את המטרה לפני שהשגתם את היעד. לפעמים עדיין קשה לעשות שינוי, אבל אפשר להתחיל לחיות את המטרה. להתחיל להרגיש קלילים עוד לפני שמרזים, לחפש דרך להרגיש נקיים עוד לפני שמפסיקים לעשן. זה מקרב אתכם ליכולת לעשות את השינוי.
  5. האמינו בעצמכם: "בין אם אתה חושב שאתה יכול ובין אם לא, בכל מקרה אתה צודק" – כך ניסח הנרי פורד את רעיון הנבואה שמגשימה את עצמה. קל להגיד קשה לעשות? ובכן, יש שיטות לעזור לכם להאמין בעצמכם: שננו לעצמכם את הפעמים שבהם הצלחתם, חשבו על אנשים דומים לכם שהצליחו והתרכזו בעוצמות שיש לכם.
  6. דמיינו את המטרה: התמקדו בעתיד, דמיינו את התוצאה החיובית, חשבו לעצמכם איך ייראו הדברים כשתשיבו אותם.
  7. הציבו לכם יעדים קטנים ובני השגה: אל תחשבו על לרדת 15 ק"ג או לשחות 40 בריכות יום־יום. הציבו לעצמכם יעד שתוכלו להגשים כבר בסוף השבוע: לרזות חצי קילו, ללכת פעמיים לבריכה. מה שחשוב זה להצליח. ברגע שתתחילו לקצור הצלחות, תעלו על דרך המלך.
  8. ניתוח מקרה בעת הצלחה ובעת כישלון: כשאתם מצליחים, אל תתייחסו לזה כמובן מאליו. תחגגו את זה, וגם תנתחו את זה. גם כשאתם נכשלים – נתחו את המקרה והבינו מה גרם לכם להיכשל. אגב, כשאתם עושים ניתוח מקרה, שימו לב: עליכם לחפש את התכונות שהיו אחראיות על כך שהצלחתם, ולעומת זאת – את התנאים שהיו אחראים על כך שנכשלתם. אל תייחסו את הכישלון לתכונות אופי.
  9. נסו לשמוח: בניגוד למה שחושבים, היכולת לעשות שינוי לא מתעצמת באווירה של דיכוי, קושי ומאמץ, אלא באווירה של שמחה. לאנשים שמחים קל יותר לחתוך סלט או לעשות התעמלות. חוץ מזה, גם השמחה עצמה טובה להורדת הסטרס ולשיפור הבריאות.
  10. היו הורים טובים לעצמכם: אל תענישו את עצמכם ואל תנזפו בעצמכם. זכרו שמה שעוזר לשנות התנהגות הוא בעיקר שבחים. ביקורת עצמית ואשמה לא יובילו אתכם להפסיק לאכול, רק טפיחה על השכם על הצלחות.
  11. כולם מועדים: זכרו שזה חלק מהתהליך. אם אתם מועדים (אוכלים עוגה, מפסיקים להתאמן לשבוע) נסו לחזור מהר למסלול ולא להתייאש מכל הפרויקט. ככל שמועדים יותר פעמים, כך לומדים להפוך את המעידות לחלק מן השגרה החדשה.

בכתבה המקורית יש תוספת חשובה בסעיף 5 (אולי אף החשובה ביותר לשינוי מוצלח שנשמר) : https://www.xnet.co.il/health/articles/0%2c14713%2cL-3101500%2c00.html
על מנת לצפות בכתבה המקורית יש להעתיק את הקישור הנ"ל.

רוצים ליווי בדרך? מאמן בריאות יכול להתאים לכם? התקשרו 052-7331929 ונאתר עבורכם מאמן בריאות מוסמך באזור מגוריכם.