בריאות מנטלית

מחשבות מעצבות את חיינו וקובעות את מהלכם. עם זאת, לעיתים אנו עלולים להילכד במחשבות אוטומטיות לא בריאות החוזרות ונשנות, שהופכות להיות האווירה בה אנו חיים. בדרך כלל אנו מודעים רק באופן חלקי לאופי האשלייתי שלהן ואנחנו הולכים לאיבוד במחשבות כאילו היו המציאות. רוב הפחדים שלנו אינם מציאותיים, כפי שמרק טווין תיאר זאת: "חיי היו מלאים באסונות נוראיים…שרובם מעולם לא התרחשו". כשאנו שמים לב למחשבות המפחידות שלנו מתברר לנו שהפחד אינו אלא סיפור המלווה ברגשות עזים. אין סיבה שנקבל את הסיפור כאילו הוא אמיתי.

אנחנו יכולים ללמוד לראות שהמחשבות המעוותות, המבוססות על שנאה עצמית, תוקפנות, או תאווה – לא באמת משרתות אותנו נאמנה. במצב כזה עלינו ליצור מחשבות חיוביות ומנחמות כדי שיחליפו את דפוסי המחשבה הלא בריאים.

החלפת מחשבות הינו התרגיל החביב על הדלאי למה : "הניחו לעצמכם לדמיין את השפעתו של דפוס מחשבה חסר תועלת כמו צער שיפוט עצמי וכן הלאה. הביטו פנימה וראו כיצד מחשבות כאלו משפיעות עליכם. ראו את המתח, האצת הדופק, או תחושת האי נוחות. ראו איך מחשבות כאלו משפיעות על אנשים סביבכם שחושבים כך. כיצד הם הופכים להיות מוטרדים, נוקשים ואפילו מכוערים. כעת קבלו החלטה ברורה וחומלת-לעולם לא אניח למצבים כאלו לגרום לי לאבד את שלוות רוחי".

והוא ממשיך ומציע: "מול דאגה או חרדה שננו טפחו את המחשבה הזו: אם ניתן לפתור את הבעיה, אין סיבה לדאגה. אם אין לה פתרון, אין טעם לדאגה, כי אין מה לעשות בנוגע אליה בכל מקרה."

כשאנו מדוכאים או כועסים מחשבות לא מועילות יפתו אותנו עם סיפורים והכללות: "אין לי שום סיכוי להתגבר על זה, אני גרוע. לעולם לא אצליח, כך היה וכך יהיה תמיד, בחיים לא תהיה לי בריאות/מערכת יחסים/קריירה טובה" מחשבות אלו יוצרות תחושת עצמי מוגבל וכואב. האימון מלמד אותנו להביט בעיוותי החשיבה שלנו שגורמים לנו סבל. בעזרת אימון נוכל לחוש בכאב שמייצרות מחשבות כאלה, לשחרר אותן ולהחליפן בראייה נבונה יותר. בעזרת אימון נוכל לזהות את הטבע האשלייתי של דפוס מחשבה כזה ולנסות להבחין בו כשהוא מופיע. ואז נוכל להחליף אותו במחשבה נבונה כגון: "יש הצלחות רבות בחיי".

היכולת לשנות מחשבות מקבלת גיבוי מאז גילוי הנוירופלסטיות של המוח – העובדה שהמוח שלנו גמיש וניתן לשנותו בכל גיל. הבודהה הנחה את תלמידיו: "כמו נגר מיומן המחלץ יתד גסה ממקומה באמצעות החדרת יתד חלקה וטובה במקומה במהלומת פטיש, כך מסיר האדם מחשבה שמייצרת כאב על ידי החלפתה במחשבה יפה" לשם כך דרוש לנו מבחר של מחשבות מועילות ותרגול חוזר ונשנה. חזרה היא המפתח להצלחה.

תהליך החלפת מחשבות עשוי להיות מאתגר ולא פשוט משום שאנו נאמנים לסיפורים שלנו. הם הופכים להיות הזהות שלנו. כאשר הסיפורים שלנו קורסים לרוב נחווה דאגה, ספק או פחד מהלא נודע. אך אם נשחרר אותם תופיע תפיסת עולם חדשה לגמרי: פחד יכול להפוך להתרגשות, בלבול לסקרנות ותחושת חוסר ערך לתחושת כבוד. יש משהו משחרר בגילוי שאנו מסוגלים להעביר את עצמנו מסיפורים לא בריאים לאיכות חיים. נוכל לבחור איזה פסקול להשמיע. האם ננגן את התקליט השרוט מעברנו החוזר ומביא עימו צער או אולי נשחרר את המחשבות האלו וניפתח למחשבות חדשות.

תרגיל להחלפת מחשבות מכאיבות

אם אתם חושבים שוב ושוב מחשבות הרסניות הכוללות שיפוט עצמי, ביקורת, בושה או תחושת חוסר ערך עצמי נסו את התרגיל הבא במשך חודש ואף יותר:

  1. היו מודעים לתוכן הקולות שעולים בתוככם. האם אתם משמיעים בקביעות אמירות לא בריאות? מהן? איזו תחושה הן מעוררות? בחנו כמה כאב הן יוצרות אצלכם, כיצד הן משתלטות ומתי.
  2. כעת צרו לכם משפט אחד או יותר שישנו לגמרי את העיוות שבמחשבות הלא בריאות. הרכיבו את המשפטים ממילים בריאות גם אם אתם לא מאמינים בהן תחילה. "החיים יקרים", "אשתמש היטב ביום הנוכחי " או כל ניגוד בריא למחשבות השליליות שלכם. באופן אישי אני אוהבת את המשפט הבא: "אני צופה שיקרה הטוב ביותר והוא אכן קורה"
  3. כעת התחילו לעבוד במשך השבוע עם המשפטים שבחרתם. בכל פעם שאתם מבחינים במחשבות לא בריאות והרסניות עצרו לרגע לחוש את הכאב שהן מייצרות, קחו נשימה ואמרו את המשפטים שלכם. חזרו עליהם שוב ושוב לא משנה אם אתם מאמינים בהם או לא. אמרו אותם כתרופת נגד לסבל שלכם. יתכן שתיאלצו לומר אותם אלף פעמים לפני שתבינו שהם עובדים. והם יעבדו!

"מחשבה היא החבר שלך. מחשבה היא האויב שלך. איש לא יכול לפגוע בך כמו מחשבה לא נבונה. איש לא יכול לעזור לך כמו מחשבה נבונה". כתבים בודהיסטים

קורסי התמחות באימון בריאות נפתחים בחודשים הקרובים ברחבי הארץ. פרטים ב קורסים למאמנים ומטפלים